Mobil uyumlu (responsive) web tasarım, farklı cihazlara uyum sağlayan web siteleri tasarlamanın bir yoludur. Mobil uyumlu bir web sitesi, bir bilgisayarda, tablette, akıllı telefonda ve diğer algılayıcı kullanıcı cihazlarında görüntülenebilen bir web sitesidir. Tasarım, kendisini görüntülendiği cihaza göre ayarlar ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Teknoloji ilerledikçe ve genel halk için daha erişilebilir hale geldikçe, sürekli gelişen bir kavramdır.
Mobil Uyumlu Web Tasarım Nedir?
Mobil uyumlu (responsive) web tasarım 2009 yılında Android işletim sisteminin piyasaya sürülmesiyle ivme kazanmaya başladı. Bu, kullanıcıların geleneksel bir web tarayıcısına ihtiyaç duymadan mobil uygulamalara erişmesini mümkün kıldı. Sektör, yeni tasarımların akışını gördü ve geliştiriciler kısa sürede geleneksel web siteleri yerine mobil uyumlu (responsive) web tasarımına odaklanmaya başladı. Mobil uyumlu (responsive) web tasarımı, şirketlerin web sitelerini kolayca güncellemelerine olanak tanıyarak para tasarrufu sağladığı için özellikle işletmeler için harikadır. Ayrıca, web sitesinde hantal gezinme yerine uygulama benzeri deneyimleri tercih eden kullanıcılar için de faydalıdır.
Web tasarım farklı teknolojilerin bir araya getirilerek, görsel ve işlevsel bakımdan düzgün çalışan web siteleri oluşturulmasıdır. Web tasarımlarında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunların en başında ise günümüz teknolojik şartlarında bir çok kullanıcının mobil cihazlar ile internete bağlanması sebebi ile, web sitemizin mobil uyumlu bir tasarıma sahip olmasıdır.
Web Tasarımında Mobil Uyumun Önemi
Mobil uyumlu tasarımlar web siteleri için artık vazgeçilmez bir hal almıştır. Web tasarım teknolojileri ile günümüzde mobil uyumlu olmayan web siteleri oldukça azalmıştır. Bir çok kuruluş web sitelerinin mobil uyumlu olması konusunda teşvik ve çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalardan en önemlisi elbette teknoloji devi Twitter’ın geliştirdiği ve kullanıma sunduğu Bootstrap kütüphanesidir. Bu kütüphane ile hazırlanmış tasarımlar mobil uyum konusunda son derece düzgün çalışmaktadır. Tasarımcıları oldukça zorlayan bir süreç olan mobil uyumlu web tasarımları Bootstrap kütüphanesi ile işleri oldukça kolaylaştırmıştır. Bootstrap ile web siteleri 12 eşit parçaya bölünebilmekte ve bu parçalar mobil uyumlu tasarımın temelini oluşturmaktadır. Mobil uyumlu web tasarım için detaylı bilgi ve fiyat teklifi isteklerinizi bizimle iletişime geçerek iletebilirsiniz.
Bootstrap kullanırken dikkat etmemiz en önemli noktalardan bir tanesi ise 12 eşit parçadan oluşan grid diye adlandırılan bölümlerin farklı ekran büyüklüklerinden nasıl görüneceğine karar vermektir. Mobil uyumlu tasarımlar için bir tablet ekranına göre tasarım yaparken tablet ekranını 12 ye bölmek bizim için oldukça kötü bir sonuç doğuracaktır. Bu nedenle tablet gibi büyüklükleri kısıtlı ekranlarda çalışırken 12 yerine, ekranı 2’ye bölmeyi tercih edebiliriz. Cep telefonları için ise ekranı bölümlere ayırmadan kullanmak, kullanıcı deneyimi açısından oldukça yararlı olacaktır.
Mobil Uyumlu Tasarım Arama Sonuçlarını Etkiler mi?
Dünyanın en güçlü arama motoru olan Google, arama sonuçlarında mobil uyumlu tasarımlara öncelik vereceğini açıkladıktan sonra bir çok tasarımcı Bootstrap kütüphanesi yardımı ile web sitelerini güncelleyip mobil uyumlu hale getirebildi. Mobil cihazlar olan telefon ve tabletler üzerinden görüntülenen ekranlar son derece küçük olduklarından geçmişte hazırlanan web siteleri bu ekranlara sığmıyordu. Bunun çözümü olarak normal boyutlarda ekranlarda ki yazı büyüklüklerini mobil cihazlara uygun olarak tasarlanması ihtiyacı duyulmuş ve ekranların çeşitli boyutlara göre yeniden kendini boyutlandırması amaçlanarak kullanıcıya daha iyi bir görüntü sunulması planlanmıştır.
Eğer web siteniz mobil uyumlu değilse, Google arama motoru sıralamalarında muhtemel olarak iyi bir yere sahip değilsinizdir. En önemlisi de web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların en az yarısının mobil cihazlardan internete bağlandığını ve web sitenizi bu cihazlar ile görüntülediklerinin unutmamak. Mobil cihazlarda başarılı bir web sitesi özellikle e-ticaret yapan firmalar için satış, diğer firmalar için ise kendilerinin tanıtma fırsatı sağlamaktadır. Bu nedenle web tasarımı yaptırırken, web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olmanız işleriniz için son derece önemlidir.
Mobil uyumlu web tasarımının ana odak noktası akıllı telefon kullanılabilirliğidir, bu nedenle akıllı telefon üreticilerinin bu konsepti uygulamada başı çekmesi mantıklıdır. Birincisi, üreticiler cihazlarının bilgisayar monitörü veya televizyon gibi büyük ölçekli bir ekranda iyi görünmesini sağlar. Buna masaüstü ölçeklendirme denir ve mobil uyumlu (responsive) bir tasarım kullanıldığında tüm cihazların nasıl görüneceğine ilişkin standardı belirlemeye yardımcı olur. Akıllı telefonlar en çok alanı kaplar, bu nedenle önce onlar için iyileştirmeye odaklanılır. Tüm akıllı telefon modellerinin hem küçük hem de geniş ekran formatlarında iyi görünmesini sağlamak için çok çaba harcanır. Bunu başardıktan sonra, uygulamalarının tablet ve masaüstü sürümlerinin çeşitli cihazlarda iyi görünmesini sağlamaya geçebilirler.
Algısal kullanıcı cihazlarının gelecekteki gelişmelerde ne isteyeceğini tahmin etmek zor olabilir. Örneğin, sanal gerçeklik yakalanırsa ne olur? Bu, insanların her gün kullandığı akıllı telefonlar, tabletler ve diğer yaygın aygıtların yanı sıra algısal kullanıcı makineleri için tasarım yapmak anlamına gelir. Bunu yapmak için tasarımcılar, çeşitli gadget’lara erişimi olan gerçek kullanıcılardan veri toplar ve bu verilere dayanarak önerilerde bulunur. Bu şekilde, her yeni cihaz harika görünebilir ve herhangi bir özelleştirme gerekmeden düzgün şekilde çalışabilir.
Mobil uyumlu (responsive) web tasarımı, web sitelerini çeşitli cihazlar için erişilebilir hale getirme konusunda bir endüstri lideridir. Her cihaz türü için ayrı ayrı web siteleri yerine tutarlı uygulamalar oluşturarak zaman kazandırır. Ayrıca masaüstü ölçeklendirme, hangi cihazda kullanırsanız kullanın tasarımların harika görünmesini sağlar. Mobil uyumlu web tasarımı, kısa varoluşunda uzun bir yol kat etti; şimdi gelişiminin bizi nereye götüreceğini görme zamanı!